Sommige ontmoetingsmomenten maken meer los dan andere. De laatste dinsdag van oktober was zo’n moment. Op het programma stond ‘Zing Nederlands met me’. Deze keer hadden we die anders ingevuld. In plaats van gezellige, grappige liedjes te zingen, hebben we door naar verschillende liederen te luisteren (en zingen) stilgestaan bij de vreselijke gebeurtenissen in de Gaza en veel andere landen waar onrust, dreiging of oorlog is.
Mag ik dan bij jou
We startten met ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Niet helemaal nieuw voor een aantal, want we hadden er ook al naar geluisterd op Wereldvluchtelingendag. De uitgeprinte teksten worden na het meezingen door verschillenden opgevouwen om mee naar huis te nemen.
Het tweede lied dat we luisterden was ‘gebed voor Vrede’. Het bijzondere van dit lied is dat het een Islamitisch gebed, een joods gebed en een christelijk gebed is. 3 Religies, niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Het is heel stil als de muziek en woorden door de ruimte klinken.
Als afsluiting van de ochtend luisterden we naar ‘Het gebed van de moeders’ . Het wordt samen door Joodse en Arabische moeders gezongen. Zij willen al jaren hoop verspreiden en in vrede met elkaar leven. Dit lied, dat al een paar jaar oud is, heeft gezorgd dat er in vele landen vredeswandelingen hebben plaatsgevonden. Afgelopen zondag was dit in Amsterdam, een initiatief van jongeren van verschillende nationaliteiten en religies.
Vrede en hoop voor onze omgeving
Wij zijn samen ook een groep vrouwen (en soms ook mannen) en mogen ook hoop en vrede brengen. Op wereldniveau lukt ons dit natuurlijk niet, maar wel voor elkaar, onze buren en in onze eigen stad. Wie dat wilde kon tijdens het gebed van de moeders een kaarsje aansteken: Voor de wereld, voor iedereen die we lief hebben, waar ze nu ook zijn…
Het was een mooie, maar ook emotionele ochtend die ons allemaal, of je nu geboren bent in Syrië, Sri Lanka, Oekraïne, Turkije, Libanon, … of Nederland, raakte.